1 Απριλίου 2020

"Πείτε ένα ψέμα.....στον εαυτό σας!" - της Αγγελικής Λιάπη


από τη Σχολική Ψυχολόγο
Αγγελική Λιάπη

Καλό μήνα!

Αν έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους συναισθήματα όπως η νευρικότητα, η πλήξη, η ευερεθιστότητα και το παρατεταμένο άγχος, σε ένα βαθμό είναι φυσιολoγικά και αντιδραστικού τύπου-εμφανίζονται δηλαδή σαν συναισθηματική απάντηση σε ένα δύσκολο καινούριο ερέθισμα: τον κατ' ανάγκη περιορισμό στο σπίτι. Επειδή, όμως, δεν είναι ό,τι καλύτερο να τα τροφοδοτούμε αγνοώντας τα ή παραμελώντας τα, ένα σημαντικό βήμα είναι για αρχή να τα αναγνωρίσουμε και σε δεύτερη φάση να κάνουμε διαχείριση των αρνητικών αυτών συναισθημάτων.

Ένα αρνητικό συναίσθημα πάντα λέω και εξηγώ στα μικρά και στα μεγάλα μου παιδιά δεν είναι ένα "κακό" συναίσθημα. Είναι όμως ένα συναίσθημα δείκτης. Το βάφτισα έτσι και εξηγούμαι: γιατί μου δείχνει ότι κάτι με ενοχλεί, κάτι με βαραίνει, με κάτι δεν είμαι χαρούμενος-χαρούμενη. Με αυτή την έννοια είναι ένα συναίσθημα όχι κακό, αλλά μάλλον χρήσιμο: κάτι μου δείχνει, για κάτι με προειδοποιεί.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε το άγχος. Δεν είναι ένα εξ' ορισμού κακό συναίσθημα. Είναι όμως ένα συναίσθημα δείκτης: υπάρχει κάτι που με ενοχλεί για το οποίο πρέπει να κάνω κάτι.

Τα συναισθήματα δείκτες καλό είναι να έρχονται για να μας αφήσουν το μήνυμά τους και στη συνέχεια να φύγουν και όχι για να ριζώσουν μέσα μας. Γιατί αν συμβεί να ριζώσουν εκεί είναι που μπορεί να εμφανιστούν ψυχικές δυσκολίες. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι σημαντική η διαχείριση.
Ένα μικρό τρικ, λοιπόν, με αφορμή τη φετινή πρωταπριλιά, που βοηθά στη διαχείριση τυχόν "αρνητικών" συναισθημάτων: αντιστρέψτε την κατάσταση μέσα σας με τη βοήθεια μιας απλής ερώτησης-ψέμα, γιατί μένουμε σπίτι για όσο χρειαστεί αλλά... τι θα κάνατε αν μαθαίνατε σήμερα ότι η καραντίνα τελειώνει σε 3 ημέρες;

Αναρρωτηθείτε και κρατήστε τις απαντήσεις σας. Μπορείτε να απευθύνετε την ερώτηση αυτή και σε άλλα άτομα ενώ ψάχνετε τις δικές σας απαντήσεις.

Όποια απάντηση ή όποιες απαντήσεις και να δώσετε, δεν έχουν τόση σημασία, όσο η διάθεση που θα έχετε πλέον αφού θέσετε στον εαυτό σας αυτό το ερώτημα. Αυτη τη διάθεση κρατήστε!

Και όσο ξαφνικά άρχισε αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση, έτσι "ξαφνικά" θα μας αποχαιρετήσει, αφού πρώτα κάνει τον άχαρο κύκλο της, χαρίζοντάς μας όμως ένα μικρό βηματάκι υπέροχης αυτογνωσίας!

"ουδέν κακόν..."

Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου