19 Σεπτεμβρίου 2013

Ειρήνη-Πόλεμος-Ειρήνη


Διάρκεια: 1+ ώρα
Ηλικίες: 11-12 +

Χωρίζουμε τα παιδιά σε μικρές ομάδες. (4-6 άτομα η καθεμία)

Πρώτη φάση (20 -30 λεπτά)

Σε κάθε ομάδα μοιράζουμε από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί, μαρκαδόρους, μολύβια και κόλλα. Μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και άλλα υλικά όπως χαρτόνια, λουλούδια, κλπ. Η πρώτη φάση λέγεται ειρήνη
και όσο διαρκεί, βάζουμε να ακούγεται απαλή μουσική για να δημιουργήσουμε μια ειρηνική και ήρεμη ατμόσφαιρα. Ζητάμε από τα μέλη κάθε ομάδας να φτιάξουν στο χαρτί την πόλη των ονείρων τους.

Δεύτερη φάση (5 λεπτά)

Αφού ολοκληρώσουν τις κατασκευές τους, αφήνουμε τις ομάδες να περνάνε κυκλικά από τις άλλες κατασκευές για να δουν τι έχουν δημιουργήσει οι υπόλοιπες ομάδες. Στη δεύτερη φάση βάζουμε ένα hard-core μουσικό κομμάτι και όσο βρίσκονται μπροστά από την πόλη μιας άλλης ομάδας, τους ανακοινώνουμε ότι ξεσπά πόλεμος. Κάθε ομάδα μένει εκεί που είναι η πόλη μιας άλλης ομάδας. Εμείς τους καλούμε να εκφράσουν πάνω εκεί τι σημαίνει γι’ αυτούς ο πόλεμος, σχεδιάζοντας ή χρωματίζοντας ό,τι θέλουν. Αν γίνουν πολύ επιθετικοί ωστόσο μπορούμε να παρέμβουμε και να τους σταματήσουμε διακριτικά.Τρίτη φάση (10λεπτά)

Οι ομάδες επιστρέφουν στις δικές τους πόλεις-κατασκευές και βλέπουν τι συνέβη στη διάρκεια του πολέμου. Ο πόλεμος τελείωσε και η ειρήνη επικρατεί ξανά. Η μουσική που παίζει τώρα είναι πάλι χαλαρωτική και απαλή. Τους ζητάμε να ζωγραφίσουν και πάλι την ειρήνη και να επιδιορθώσουν τις ζημιές που έχει υποστεί η πόλη τους. Αυτό είναι και το δυσκολότερο κομμάτι.


Τελική φάση-αξιολόγηση

Στην τελική φάση καθόμαστε όλοι μαζί σε κύκλο. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι στενοχωρημένα και απογοητευμένα. Τα συναισθήματά τους εκείνη την ώρα είναι αληθινά και μπορεί να τα εκφράσουν έντονα.  Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν γι’ αυτό και να πουν πώς νιώθουν και γιατί, αλλά και να ακούσουν τις απόψεις των υπολοίπων. Αν υπάρχουν παιδιά στην τάξη που έχουν βιώσει τον πόλεμο στη χώρα τους, μπορούν να μοιραστούν αυτή την εμπειρία με τους άλλους. Για τους περισσότερους, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με το θέμα ειρήνη, πόλεμος και πάλι ειρήνη.


Από αυτή τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πόσο εύκολο είναι να καταστρέφεις αυτό που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει με κόπο. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να το ξαναζωντανέψεις ύστερα. Ωστόσο είναι σημαντικό να το προσπαθήσεις και να μην παραιτηθείς, παρότι μια τέτοια εμπειρία θα σε επηρεάσει για το υπόλοιπο της ζωής σου.Συζήτηση

·  Ήταν εύκολο να φτιάξεις την πόλη των ονείρων σου στην πρώτη φάση;

·  Πώς ένιωσες όταν ήταν κάποια άλλη ομάδα στην πόλη σου;

·  Ήταν εύκολο να ζωγραφίσεις τον πόλεμο;

·  Γιατί έκανες αυτό που σου είπε ο δάσκαλός σου;

· Έκανες περισσότερες καταστροφές όταν έβλεπες τα άλλα μέλη της ομάδας σου να καταστρέφουν; 

· Πώς ένιωσες όταν επέστρεψες στην πόλη σου;

Ήταν εύκολο να ξαναφέρεις πίσω την ειρήνη;

·   Έτσι γίνεται και στην πραγματικότητα;Τα συναισθήματα που βγαίνουν απ’ όλους είναι αρκετά έντονα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και το κυριότερο να μην τα αφήσουμε έτσι. Πρέπει να ακολουθήσει οπωσδήποτε συζήτηση μετά από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα που θέλουμε.

Δείτε τη δραστηριότητα όπως τη δοκίμασε η Ιωάννα Χατσίκου και κατέγραψε τα βήματα και τις εντυπώσεις στο ιστολόγιό της: Τάξη Αστεράτη: Ειρήνη ή Πόλεμος;

Δείτε επίσης την ανάρτηση: 21 Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη

7 σχόλια:

 1. Πραγματικα ειναι τι blog που με εκφραζει απολυτα!!!! Μπραβο σας! Και ευχαριστουμε που τα μοιραζεστε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα τι τέλειες Ιδέες! Πραγματικά Χίλια Μπράβο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο για τις πολύ ωραίες σου ιδέες και σ' ευχαριστούμε που τις μοιράζεσαι μαζί μας !! Η δραστηριότητα συγκεκριμένα για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης ήταν εξαιρετική !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι λίγο ιδιαίτερη και θέλει πολλή προσοχή αλλά αν γίνει καλά αξίζει τον κόπο!

   Διαγραφή
 4. ΔΕΝ ΈΧΩ ΛΌΓΙΑ,ΓΑΛΉΝΗ. ΣΚΈΨΟΥ ΌΤΙ ΜΕ ΆΓΙΙΞΕ ΠΡΟΤΟΎ ΚΑΝ ΤΟ ΚΆΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΤΟΎΔΙΑ ΜΟΥ!ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΚΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ...ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΚΑΚΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟΣ...ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή