15 Σεπτεμβρίου 2013

Δραστηριότητες για να γνωριστούμε...

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια γνωριμίας που μπορούμε να κάνουμε την πρώτη μέρα και σίγουρα γνωρίζετε ήδη αρκετά από αυτά. Έχω διαλέξει δύο που μου αρέσουν περισσότερο. Ένα για τους μικρούς μας μαθητές (6-7ετών) και ένα για τους μεγαλύτερους (8+).
 ...με τους μικρούς μας μαθητές
  
Αφού πούμε μία ή δύο φορές ο καθένας το όνομά του σε κύκλο, χωρίζουμε τους μαθητές σε δύο ομάδες και τους ζητάμε να κάτσουν στο έδαφος. Σηκώνουμε ένα πανί ή σεντόνι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Πίσω από κάθε πλευρά του σεντονιού κάθεται ένα παιδί από κάθε ομάδα. Όταν ρίξουμε το πανί, αυτά τα δύο παιδιά πρέπει να πουν γρήγορα το όνομα του παιδιού που βλέπουν. Όποιος το πει πρώτος, φέρνει τον άλλον στην ομάδα του. Κερδίζει η ομάδα που θα μαζέψει τα περισσότερα παιδιά. Είναι ένας ωραίος τρόπος να γνωριστούν τα πρωτάκια μας και να παίξουν τα δευτεράκια μας όσο εμείς τα γνωρίζουμε καλύτερα.


 ...με τους μεγάλους μας μαθητές

Στις μεγαλύτερες τάξεις τα παιδιά γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους. Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όμως, μπορούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να πουν κάτι για τον εαυτό τους που δεν το γνωρίζουν οι συμμαθητές τους. Μπορούμε να το ξεκινήσουμε εμείς για να τους παρακινήσουμε.
Καθόμαστε λοιπόν σε κύκλο. Κρατάμε στα χέρια μας ένα κουβάρι από σπάγγο ή μαλλί. Λέμε το όνομα μας και κάτι για τον εαυτό μας που θέλουμε να μοιραστούμε. Κρατάμε την άκρη του κουβαριού και στέλνουμε το κουβάρι σε έναν μαθητή. Εκείνος λέει το όνομά του και κάτι για τον εαυτό του, κρατάει τον σπάγγο από ένα σημείο και στέλνει το υπόλοιπο κουβάρι σε κάποιον άλλον με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος, θα έχει σχηματιστεί ένας ιστός και όλοι οι μαθητές θα κρατάνε από μια μεριά τον σπάγκο. Ο τελευταίος τώρα θα μαζέψει το κουβάρι μέχρι αυτόν που του το έστειλε και θα του το δώσει. Εκείνος θα το μαζέψει μέχρι τον προηγούμενο κι έτσι θα μαζευτεί και πάλι το κουβάρι. Για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον στο μάζεμα για να δώσει κάποιος πίσω το κουβάρι, θα πρέπει να λέει το όνομα του παιδιού στο οποίο το δίνει και αυτό που έμαθε γι' αυτόν στο ξεδίπλωμα του κουβαριού. Πχ. Είσαι ο Πάρης και σου αρέσει το μπάσκετ.

Θα βρείτε δύο ακόμα δραστηριότητες γνωριμίας στην ανάρτηση Aς γνωριστούμε καλύτερα παίζοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου