19 Σεπτεμβρίου 2013

21 Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια μέρα για την Ειρήνη    Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η διεθνής μέρα ειρήνης, αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη ως μέρα παύσης πυρός και μη-βίας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε στην τάξη για τον πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του. 
   Το 2013 το θέμα αυτής της μέρας ήταν Education for peace. Ένας πραγματικά καλός και δοκιμασμένος τρόπος να κάνουμε τους μαθητές μας να νιώσουν την αξία της ειρήνης αλλά και πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει κάποιος τις πληγές ενός πολέμου, είναι μια βιωματική δραστηριότητα που ονομάζεται ειρήνη-πόλεμος-ειρήνη. Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που γίνονται στις κατασκηνώσεις του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμόυ CISV και επηρεάζει βαθιά τους συμμετέχοντες, ακόμα και τους διοργανωτές που γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα ακολουθήσει. 
   
    Τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την δοκίμασα πρώτη φορά το 2007 σε τάξη, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας διδακτικής πρακτικής μου και είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως, να μην παραλείψουμε την συζήτηση που πρέπει να ακολουθήσει. Συνολικά διαρκεί περίπου μία ώρα και αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Τις αναλυτικές οδηγίες και τους άξονες συζήτησης θα τα βρείτε εδώ: Ειρήνη-Πόλεμος-Ειρήνη.


4 σχόλια:

  1. Μαζί με την αγάπη, η ειρήνη κι η ελευθερία εύχομαι να γιορτάζονται κάθε μέρα απ΄ όλους μας!
    Να ΄στε καλά!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαλήνη σε περιμένει ένα βραβείο στο μπλογκ μου! Πέρασε από εδώ να το πάρεις http://maros-kindergarten.blogspot.gr/2013/09/blog-post_24.html
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή