16 Οκτωβρίου 2013

16 Οκτωβρίου-Παγκόσμια μέρα διατροφής

   
      Ευκαιρία να συζητήσουμε για τη σημασία της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και την αξία της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής. 
     Δύο φορές που είχα Ε τάξη, ξεκινούσα στη Φυσική από το κεφάλαιο του Πεπτικού συστήματος, στο οποίο συναντάμε τις βασικές ομάδες τροφίμων (πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες,
στοιχεία-ιχνοστοιχεία), την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και μιλάμε για την αναγκαιότητα της ποικιλίας στη διατροφή μας και της άσκησης, οπότε είχαμε κάνει μια προεργασία όταν φτάναμε στις 16 Οκτωβρίου. 
Το ερωτηματολόγιο διατροφής για παιδιά από το Ι.Α.Δ. Θα το βρείτε παρακάτω για εκτύπωση.
     Εκείνη την ημέρα χρωματίσαμε καρτελίτσες με διάφορα τρόφιμα και μετά τα κατηγοριοποιούσαμε κολλώντας τα με χαρτοταινία στον πίνακα στην αντίστοιχη στήλη-ομάδα τροφίμων. Στη συνέχεια, συμπληρώσαμε ο καθένας το δικό του  ερωτηματολόγιο διατροφής, διαβάσαμε τις συμβουλές που υπήρχαν στο βιβλιαράκι και είδαμε τα αποτελέσματα όλων μας. Καταλήξαμε στη συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνουμε κάποιες τροφές κι έτσι σιγά-σιγά σχηματίσαμε με τις καρτελίτσες μας την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και τη μεταφέραμε από τον πίνακα στη γωνιά της Φυσικής, για να στολίζει την τάξη μας και να τη συμβουλευόμαστε καθημερινά.

     
Εκτυπώστε και χρωματίστε τις καρτελίτσες μας για την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής.

Το ερωτηματολόγιο Υγιεινής Διατροφής για Παιδιά από το Ι.Α.Δ.

Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε και για το πώς θα καταναλώνουμε ασφαλή τρόφιμα. Η σελίδα αυτή είναι από το περιοδικό Διατροφούπολη του Ιδρύματος Αριστείδη Δασκαλόπουλου.

     
     

6 σχόλια:

 1. αν και ......ιδέες για δασκάλους.......αποθηκεύω ....με προοπτική να αξιοποιήσω το υλικό σας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι παίρνουμε ιδέες μεταξύ μας είτε είμαστε δάσκαλοι είτε νηπιαγωγοί. Οι ιδέες προσαρμόζονται σε αυτό που κάθε φορά θέλουμε να κάνουμε. Κι εγώ παίρνω πάρα πολλές ιδέες και υλικό από εσάς! Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 3. Στο ερωτηματολόγιο δεν υπάρχει βαθμολογία για τις ερωτήσεις 1,2,3,4 &5?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως δεν υπάρχει στο αρχείο. Δε θυμάμαι αν η σελίδα υπήρχε όταν σκάναρα το βιβλιαράκι ή όχι. Με βάση τη βαθμολογία των υπόλοιπων ερωτήσεων δίνουμε 3 βαθμούς για τις σωστότερες επιλογές, 2 ή 1 για τις λιγότερο καλές και 0 για τις ανθυγιεινές επιλογές.

   Διαγραφή