28 Οκτωβρίου 2013

Οργανώνοντας τη δανειστική μας βιβλιοθήκη!

        Για να στήσουμε, με τους μαθητές μας, τη δική μας δανειστική βιβλιοθήκη στην τάξη μας:
1. Συγκεντρώνουμε τα βιβλία. 
2. Τα ελέγχουμε για φθορές για να μην τις χρεωθούν αργότερα όσοι τα δανειστούν.

3. Διαλέγουμε αυτά που απευθύνονται στην ηλικία και το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών μας.
4. Φτιάχνουμε μια αριθμημένη λίστα, καταγράφοντας όλα τα βιβλία και τον κάτοχό τους.
5. Κολλάμε σε κάθε βιβλίο ένα μικρό αυτοκόλλητο με τον αριθμό που έχει στην παραπάνω λίστα.
6. Αφήνουμε στη γωνιά της βιβλιοθήκης ένα φύλλο δανεισμού, στο οποίο οι μαθητές θα  συμπληρώνουν το όνομά τους, τον αριθμό του βιβλίου και την ημερομηνία δανεισμού. Στο ίδιο φύλλο, θα σημειώνουν την ημερομηνία όταν επιστρέφουν το βιβλίο στο σχολείο. 
7. Συζητάμε τους κανόνες της δανειστικής βιβλιοθήκης (συμπληρώνουμε πάντα την καρτέλα δανεισμού, προσέχουμε το βιβλίο, το επιστρέφουμε σε όσες μέρες έχουμε συμφωνήσει, δανειζόμαστε ξανά αφού έχουμε επιστρέψει το προηγούμενο, το αντικαθιστούμε σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς) 

      Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μπορούν να συμπληρώνουν εύκολα και γρήγορα τις καρτέλες δανεισμού και εμείς θα μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποιος έχει χρεωθεί ποιο βιβλίο. 

      Αν σας εξυπηρετεί και εσάς αυτός ο τρόπος, μπορείτε να εκτυπώσετε τον κατάλογο βιβλίων και το φύλλο δανεισμού.

     Στην περσινή μου τάξη είχα τη λίστα στο φελλοπίνακα ακριβώς πάνω από τα θρανία με τα βιβλία και το φύλλο δανεισμού κολλημένο με ταινία πάνω στο θρανίο. Δίπλα είχα κολλήσει ένα κομμάτι σπάγκου στο οποίο είχα κρεμάσει ένα μολυβάκι. 
    Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να οργανώσουμε το σύστημα δανεισμού βιβλίων. Μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε ξεχωριστή καρτέλα για κάθε μαθητή, που θα τη συμπληρώνει κάθε φορά που θα δανείζεται ένα βιβλίο (δείτε μία στο Los Niños) , ή να κολλήσουμε στο εσώφυλλο κάθε βιβλίου μια λίστα στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα των μαθητών που θα έχουν δανειστεί (δείτε την ιδέα στο Νηπιαγωγείο που μ' αρέσει). 
    
      Διαλέξτε ό,τι σας βολεύει περισσότερο και οργανώστε τη δική σας δανειστική βιβλιοθήκη.
      

8 σχόλια:

 1. καλημερα!
  καλως σε βρηκα Γαλη μου!
  εχεις και πολυ ομορφο ονομα!
  θα χαρω να επισκεφτεις και εσυ το χωρο μου και να μη χαθουμε!
  να εισαι καλα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες Κική μου! Είναι πολύ ζεστός και όμορφος ο χώρος σου! Θα τον εξερευνήσω σιγά-σιγά περισσότερο. Σ' ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σου! :-)

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που το βρίσκεις χρήσιμο Άγγελε. Η οργάνωση για μένα είναι το παν. Έχοντας έτοιμο το υλικό στήνουμε τη δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης από την αρχή κιόλας της σχολικής χρονιάς και την αξιοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε!

   Διαγραφή
 3. Πολύ ωραίες δουλειές! Συγχαρητήρια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή